Tiltrængt update på hormoner og hedeture

Posted In: Krop | Livsstil | Personligt

For cirka tre år siden startede min kvaler med hedeture og overgangsalderen for alvor. Jeg skulle en del igennem før jeg fandt frem til den rette løsning for mig, nemlig hormoner. Og det var selvsagt heller ikke uden mange overvejelser, at jeg valgte den løsning, som jeg blev glad for. Nu er jeg kommet til en ny fase, nemlig at forsøge at trappe ned på hormonerne.

Hedeture der aldrig sluttede

Jeg kom i overgangsalderen med et brag, hvis du spørger mig. Jeg stoppede med p-pillerne og så gik der ikke mange uger før voldsomme hedeture, der aldrig endte helt før næste bølge kom. Men også ondt i leddene, søvnløshed, uro i benne og generelt et mere sensitivt sind. Noget som jeg ikke helt var forberedt på allerede skulle ramme mig i en alder af 47 år. Så jeg prøvede at starte med den blide udgave, nemlig diverse kosttilskud som skulle hjælpe på overgangsalderen. Jeg måtte dog overgive mig til hormonerne til sidst og du kan læse lidt mere om mit start her. 

Taknemmelig for hormonerne

Jeg tager Activelle, dette er bare en billigere udgave med samme indholdsstoffer.

For mig har det været en sand fornøjelse at opdage hvad hormonerne gjorde for min livskvalitet. Jeg fik jo vitterligt mit liv tilbage, men som gynækologen også sagde, så er det bedst kun at tage hormoner i max fem år grundet øget risiko for brystkræft. Nu er der gået tre år og jeg har for et par måneder siden været til mit årlige tjek hos gynækologen. I den forbindelse talte vi om en begyndende nedtrapning. Så aftalen blev, at jeg skulle prøve at tage en hormonpille hver anden dag. Det gik jeg i gang med med det samme…

God start, men så kom symptomerne

De første to uger gik det rigtig fint og jeg tænkte (ret lettet), at det gik da meget godt og nemt. Desværre kom hedeturene tilbage om natten, dog ikke i samme grad som før. Men jeg fik det pludselig meget varmt om natten igen, ikke mere end en til to gange hver nat, som gjorde det svært at falde i søvn igen. Det var umiskendeligt den domme overgangsalder, der viste tænder igen. Men jeg tænkte, at jeg måtte holde ud. Jeg skiftede nemlig også efter det første år til nogle lidt mildere hormonpiller, hvor kroppen også lige skulle vænne sig til dem. Og det gik godt. Så jeg havde samme indstilling her – at give det tid og have tålmodighed. Kroppen har helt sikkert brug for at vænne sig til en halvering af hormonerne.

To måneder senere

Mine hedeture slap mig desværre ikke og efter 14 dage med færre hormoner begyndte jeg også at få ondt i leddene igen og sov sindsygt dårligt. Jeg holdt ud i to måneder og har nu kastet håndklædet i ringen! Jeg kan holde til meget – men jeg kan ikke undvære min søvn uge efter uge. Jeg bliver sur, ukoncentreret, husker dårligere, spiser usundt og er i det hele taget ikke oplagt. Og det gider jeg simplethen ikke bruge mit liv på. Gynækologen sagde i øvrigt også, at hvis det ikke fungerede, så skulle jeg bare sætte dosis op igen. Og det gav mig en lille trøst og jeg har trods alt et par år tilbage før jeg vil prøve igen. Så for mig fungerede det ikke endnu, men jeg håber at symptomerne aftager naturligt og at det bliver lidt nemmere næste gang jeg skal prøve. Jeg har tidligere samlet en masse tips ind fra jer om hvad I gjorde med overgangsalderen og dem har jeg samlet her. 

Kærlig hilsen,

Silke

  • Anna
    november 10, 2023

    Kære Silke, tak fordi du deler dine erfaringer om overgangsalder, hormoner mm. Du må meget gerne blive ved med at tage emnet op og dele dine erfaringer – tak fra Anna

Add Comment

Makeover af mit køkken
Mine 5 must haves fra apoteket