Farvel hedeture og god dag til hormoner

Jeg er sprunget på hormoner for at komme bedre igennem overgangsalderen. Slut med hedeture, søvnløse nætter og uro i benene – og det føles fantastisk. MEN ærligt så tog det mig alligevel lidt tid at acceptere, at det var den vej jeg skulle. I Danmark er vi jo nok ret hormonforskrækkede og søger helst alternative veje, som nogle har glæde af og virker for dem. Mens andre bare lider i de år overgangsalderen tager magten over os. Jeg endte med at bukke under og er nu begyndt at tage hormoner, som vitterligt har givet mig mit liv tilbage.

Hormoner, overgangsalder, hedeture,

Når hedeturene fylder alt

For mit vedkommende blev overgangsalderen og medfølgende hedeture en helt igennem ulidelig situation. Mine hedeture tog mere og mere til i antal og styrke, så jeg til sidst fik en hedetur hver halve time. Både dag og nat! Og det er ikke engang overdrevet, det kan flere af mine nærmeste skrive under på. Jeg var grædefærdig.

Samtidig med at jeg fik afbrudt søvnen så mange i løbet af en nat, så begyndte jeg også at skulle tisse alt mellem 3 og 5 gange hver nat. Jeg ved ikke, om det var overgangsalderen eller bare fordi jeg vågnede så ofte, at det begyndte at komme med som en lille “bonus”.  Men det var lidt som da jeg var gravid, så måske var det en anden slags hormoner, der sætter det i gang? Så efter flere måneder med afbrudt søvn flere gange hver nat, begyndte jeg at blive lidt smådesperat. Jeg er ikke god til at undvære min søvn, så bliver jeg et mindre overskudsagtigt menneske, spiser mere sukker pga trætheden osv.

Til sidst begyndte jeg at fryse efter hver hedetur, mest dem i dagtimerne. Så jeg kunne skiftevis have siddet med en stor, varm striktrøje og en ventilator. Nu smiler jeg af det, men det gjorde jeg faktisk ikke, mens det stod på.

Hormoner i højst 5 år

Da jeg var til mit årlige tjek hos gynækologen, klagede jeg min nød til hende. Hun var ikke i tvivl, om at jeg skulle prøve hormoner. På mine spørgsmål omkring risici med brystkræft osv var hendes svar, at risikoen er der, men den er langt mindre hvis man stopper med hormoner igen indenfor 5 år. (Jeg håber ikke, at jeg gengiver det alt for klodset nu.) Men hun forklarede, at overgangsalderen typisk varer mellem 3-5 år og at jeg helst skulle trappe ud af dem igen inden for de første fem år. Hun forherligede på ingen måde hormoner, men lagde vægt på, at der findes mange nye studier, som viser det ikke er så farligt indenfor de første 5 år. MEN derefter skal man altså helst ikke bruge hormoner mere. Så vi blev enige om, at jeg skulle prøve Trisequens, som hun havde gode erfaringer med hos sine patienter.

Hormoner, overgangsalder, hedeture,

Bivirkningerne

Jeg blev ærligt talt lidt skræmt af at læse indlægssedlen fra mine hormonpiller. Bare alene ud fra de almindelige bivirkninger kan jeg godt læse, at det er lidt skrappe sager. Så de første par uger var jeg meget betænksom, bekymret og lidt bange for de her farverige piller. De ser jo også lidt halvfarlige ud, synes jeg. Hormoner, overgangsalder, hedeture,

Allerede et par timer efter den første pille fik jeg kvalme og hovedpine. Begge dele fortog sig heldigvis efter nogle dage, kroppen skulle lige vænne sig til at få hormonerne igen. Så efter både den mentale tilvænning og accept af at være komme spå hormoner, begyndte virkningen at komme stille og roligt efter et par uger.

Hormoner, overgangsalder, hedeture,

Nu, en god måneds tid måned senere, sover jeg igen som før overgangsalderen. Uroen i benene er væk, nattetisseriet er stoppet og hedeturene er gone. Jeg er SÅ lettet og føler, at jeg har fået forbedret min livskvalitet betydeligt. Ingen stress over hvordan man sover om natten eller om der kommer en hedetur midt i et vigtigt møde. Eneste ulempe er, at de månedlige blødninger kommer tilbage. Men det vil jeg stadigvæk hellere end at komme tilbage til det jeg var i før.

Overvejer du hormoner?

For mit vedkommende var det bydende nødvendigt for at jeg kunne hænge sammen som menneske. Kunne jeg vælge, ville jeg da helst være uden hormoner. Men sådan blev virkeligheden altså ikke for mig og nu, hvor jeg kan mærke effekten, ønsker jeg mig ikke tilbage. 🙂 Overvejer du selv at gå den vej, kan jeg kun sige følgende: Undersøg og prøv andre muligheder først og se, om der er noget der fungerer for dig. Omvendt er min holdning også, at man ikke skal lide for alt i verden. Hormoner virker bare for mig og det vil enge selvfølgelig også dele. 🙂

Jeg har i øvrigt lavet et indlæg, hvor jeg har samlet en masse tips til overgangsalderen fra andre kvinder. Måske kan du prøve noget af det af inden du kaster dig over hormonerne. Du kan læse indlægget lige her.  

 • CHristina
  juni 10, 2019

  Kender kun alt for godt til hedeture – bliver sindsyg af dem og hvad de medfører af gener. Syntes jeg kan huske at du skrev om Femarelle på er tidspunkt – hvordan virkede de på dig? Held og lykke med hormonerne – lyder som om de er det helt rigtige for dig 😊👍🏼

  • Silke
   CHristina
   juni 10, 2019

   Tak og ja, man bliver virkelig sindsyg af dem. 🙂 Jeg kender flere, der har været glad for Femarelle, men de virkede desværre ikke på mig. Det havde jo været fantastisk, hvis man på den måde kunne slippe for hormoner. Men det er da et forsøg værd, hvis du ikke har prøvet dem endnu. kh, Silke

 • Christine Heby
  juni 10, 2019

  Hej Silke
  Er glad for dit gode resultat! Tager selv p-piller efter jeg begyndte at få voldsomme depressioner i forbindelse med min cyklus… mit humør er nogenlunde i kontrol, men det natlige tisseri er også ved at tage livet af mig… og hedeturene er heller ikke væk… Så måske ville det være en god ide med en tur til gynækologen ❤️ Tak for dine altid gode blog indlæg

  • Silke
   Christine Heby
   juni 10, 2019

   Kære Christine, åh det lyder godt nok heller ikke rart. Humøret kan jo være lige så stor en del af det, som alle andre symptomer tilsammen.
   Ja, tag en tur til gynækologen, det er som om de er lidt mere inde i det sidste nye indenfor studier ang. hormoner og overgangsalder. Min sagde, at selv læger er bange for hormoner, fordi de (af gode årsager) kan ikke være lige så grundigt informerede på det område som gynækologer. 🙂 Håber det kommer til at hjælpe dig! Og læs også lige Evas kommentar længere oppe, som gjorde mig lidt mere tryg. Kh, Silke

   • Christine Heby
    Silke
    juni 18, 2019

    Tak Silke, har lige læst Evas svar og ja det er faktisk ret betryggende.
    Kan du evt anbefale din gynækolog?
    Tror vi bor i samme hood udfra din Insta og jeg har ikke en siden jeg flyttede herud fra København

    • Silke
     Christine Heby
     juni 18, 2019

     Hej Christine, ja selvfølgelig. Min ligger i Gentoftegade, det er speciallæge Anne Høyrup Bjerre. Hun er både dygtig og sød, så jeg er glad for at komme der. Kh, Silke

 • Eva B
  juni 10, 2019

  Vedkommende skriv, som jeg vil knytte et par kommentarer til 🙂
  Havde osse svedeture hver halve time døgnet rundt; ganske forfærdeligt. Fik så trisequens i 3 år og har lige forsøgt at stoppe (ku jo være det var overstået…) men nej. Hedeturerne kom tilbage efter en måneds tid. Forsøgte mig med Femarelle, som iflg. den nyeste forskning skulle have lige så god effekt som hormonbehandl. (se link), men nej, det virkede ikke på mig.
  Jeg er nu ikke så bekymret – selv hvis man fortsætter efter 5 år, taler vi om en forøget risiko på 0,1 %, specifikt for brystkræft. Til gengæld beskytter hormonbehandl dig altså også mod fx. mavetarmkræft og den der alm. aldersbetingede svækkelse af knoglerne og den der ‘ældredamefigur’ nogle kvinder udvikler fordi vores statur altså falder mere og mere sammen som knoglerne langsomt afkalkes. Motion er en anden ting, som styrker knoglemassen, så der kan man også sætte ind, men det er næppe så effektivt som hormonbehandl. Personligt generer rynker mig ikke, men jeg vil meget gerne bevare en relativ spændstig figur langt op i alderdommen og knokler også for det.
  Her er en interessant artikel fra Politiken vedr Femarelle kontra hormonbehandl.:
  https://politiken.dk/forbrugogliv/art6179249/Kosttilskud-i-overgangsalderen-virker-lige-s%C3%A5-godt-som-hormoner

  • Silke
   Eva B
   juni 10, 2019

   Hej Eva, ej TAK for alle de gode oplysninger. Det er jo så rart at læse, men selvfølgelig knap så rart at nedtrapning ikke fungerer endnu. Hvad gør du så? Fortsætter du bare med dem? 🙂 Og tak for at dele her, så andre også kan læse med og have glæde af dine ord. Rigtig dejlig aften til dig! Kh, Silke

 • Eva B
  juni 10, 2019

  Jeg er altså tilbage på hormonbehandl., hvis ikke det står så klart. Nogle gange er det svært at læse et langt skriv på en lille mobil 😊

  • Silke
   Eva B
   juni 10, 2019

   Nå ok, fik du at vide hvor længe du skulle fortsætte for nu? 🙂 Måske var det bare mig, der var lidt tungnem. 😀

   • Eva B
    Silke
    juni 11, 2019

    Jeg har fået recepter til et år, så ser vi derfra (min læge og jeg). Jeg ved, at hun gerne vil følge anbefalingen med max. 5 år. Meen….for de fleste stopper hedeturene inden 60’erne, men enkelte kan have problemer resten af livet (rædsom tanke, ikke?!!). I så fald kan man blive på en lille dosis. Jeg forsøger at stoppe igen om 1-2 år, men duer det ikke, så fortsætter jeg. Også udover de 5 år. Jeg synes som dig, at det er svært at deale med hedeture hver halve time og manglende søvn. Det slår mig helt ud!
    Tak for et supergodt skriv, Silke. Jeg ved godt, hormonbehandl er sådan lidt kontroversielt på en lidt ‘politisk-ukorrekt’-måde. Min egen søster er lidt forarget over, at jeg har valgt hormoner til. Vi skal helst kunne klare det hele med sunde løsninger uden medicin, men det er altså livsreddende på mange måder. Min livskvalitet ville være pretty low, hvis ikke det var for min hormonbehandl.
    God dag, søde 😘

    • Silke
     Eva B
     juni 11, 2019

     Har det fuldstændig ligesom dig, Eva, og var også lidt nervøs for dette indlæg, for der er mange holdninger til hormoner. Men man skal jo gøre, hvad der passer til en og hvad man kan holde ud. Det rammer jo også forskelligt og derfor kan man ikke pege fingre ad andre. 🙂 Livskvaliteten er nemlig vigtig og det finder man i hvert fald ud af, når man er i det hedeturs-helvede. 😀 Jeg ville da også ønske, at jeg kunne have været foruden, men sådan blve det ikke. Tak for dine gode input og dejlig dag til dig. 🙂 Knus!

 • KisS
  juni 10, 2019

  Hej Silke
  De første 5 år er gratis – har du også fået en spiral ?
  Hvorfor er du ikke blevet anbefalet gel til huden ?

  • Silke
   KisS
   juni 11, 2019

   Hej Kiss, hvordan gratis? Jeg har købt pillerne på apoteket. Nej, ingen spiral her, det har jeg prøvet og blev aldrig rigtig gode venner med. 🙂 Der kom sket ikke nogen gel på tale hos min gynækolog. Måske de bare anbefaler det, som de har bedst erfaring med. Kh, Silke

 • Tina
  juni 10, 2019

  God sent aften kære Silke,
  håber du finder ro på med pillerne, så livet bliver lidt lettere i overgangen 🙂
  Hilsner herfra!

  • Silke
   Tina
   juni 11, 2019

   Tak Tina, for nu virker det hele godt. Og håber, at jeg på den måde kan komme lidt nemmere forbi den. Knus og god dag til dig.

 • Helle
  juni 11, 2019

  Jeg har også været medlem af “Ja tak til hormonbehandling”. Brugte plastre i ca 5 år. Var en smule forundret da jeg stoppede med behandlingen – og hedeturene kom igen med fuld styrke 😱. Men selvfølgelig gør de det, siger gynækologen. Du har jo bare udsat overgangsalderen. Hmmmm……

  • Silke
   Helle
   juni 11, 2019

   Åh nej, det var bestemt ikke et indtryk jeg fik af min gynækolog. Håber at der kommer nogen og skriver herinde, at det også gik godt EFTER de slap pillerne igen. Er du stadigvæk på de plastre nu eller hvad gør du? kh, Silke

 • Janne
  juni 11, 2019

  Jeg elsker mine hormoner, orkede ærlig talt ikke hedeture og gentagende blærebetændelse (og et smadret sexliv). Forsøgte med lokal creme, hjalp ikke. Var til gyn og tager nu Østradiol DLF hver dag, det har givet mig livet tilbage❤️🙏🏻 Til alle der er bange for hormoner læs “hit med hormonerne” der er også ting vi kan blive syge med, når vi stopper med at producere østrogen, og de piller vi spiser er så naturlige som de kan blive. Ingen stiller sprgs ved p-piller, men os der er i overgang skal bare lide i stilhed.. (sagt med smil), vi har heldigvis mulighed for at vælge til og fra, og det gælder naturligvis også dem der vælger hormoner fra. Tak fordi du tager det op Silke, det er SÅ modigt😘

  • Silke
   Janne
   juni 12, 2019

   Janne, hvor blev jeg glad for din besked her. TUSIND tak, ja jeg tror alene ordet hormoner har en meget afskrækkende effekt og der bliver nemlig ikke fortalt meget om,. hvad det også kan være godt for. 🙂 Så Tsk til dig for at skrive herinde, jeg er sikker på at der er mange andre, som har det på samme måde. Stort knus til dig go god dag!

   • Janne
    Silke
    juni 12, 2019

    ❤️🥳 du spurgte faktisk på IG og jeg fik ikke lige kommenteret, er blot glad for at DU tør bryde tabuet, det er SÅ befriende. Så kæmpe TAK til dig🙏🏻🌸😘

   • Janne
    Silke
    juni 12, 2019

    ❤️🥳 du spurgte faktisk på IG og jeg fik ikke lige kommenteret, er blot glad for at DU tør bryde tabuet, det er SÅ befriende. Så kæmpe TAK til dig🙏🏻🌸😘

 • Anna
  juni 14, 2019

  1000 tak fordi du deler din erfaring. Og så smukt et billede af dig! Jeg havde for et års tid siden en tid hvor overgangsalderen “stak hovedet lidt frem”, men så gik det hele i sig selv og nu håber jeg at der går laaang tid før den kommer igen. Nå den kommer og bliver er det selvfølgelig med at få det bedste ud af det og jeg forstår rigtig godt dit valg med de symptomer du beskriver. Kh Anna

 • Susanne
  juni 15, 2019

  Jeg tager også hormoner og vil nødig slippe dem. Min læge fortalte mig dog, at jeg blot udsætter overgangsalderen. Så den vender desværre tilbage, når jeg stopper med pillerne engang, hvilket også overraskede mig.

  • Silke
   Susanne
   juni 15, 2019

   Oh no, det kan jeg slet ikke overskue. Håber at man så i det mindste kan komme nemmere igennem den sidste del. Jeg må se til den tid, men tak for at dele. Knus og dejlig dag til dig, Silke

 • Pernille michaelsen
  juni 26, 2019

  Hej Silke
  Hmmm min mor er lige trappet ud af de samme hormoner som du får, hun er 75 og er røget i bragende overgangsalder !!! Du udsætter bare forløbet. Når du stopper om 5 år kommer nøjagtig de samme symptomer. Dette er bekræftet af gynækologisk afd. Hillerød hospital.
  Har du ikke prøvet det naturmedicin du selv skrev om, og jeg var så heldig at blive testperson på ? DET VIRKER !! Og udsætter ikke overgangsalderen.
  K. Pernille

  • Silke
   Pernille michaelsen
   juni 29, 2019

   Hej Pernille, ja har godt hørt, at det kan ske – det er jo forfærdeligt! Mener du kosttilskuddet Femarelle? Det virkede desværre ikke på mig. Desværre, det ville jeg også hels have haft. Men sådan er det jo forskelligt fra person til person. Kh, Silke

 • Lykke
  juli 16, 2019

  Har været i overgangsalderen ca. 12 år.
  Har prøvet diverse forskellige kosttilskud for dette. Nogle har virket ganske kort efter noget tid og andre slet ikke. Har fået hormonbehandling i 10 år. Først i tabletform og de sidste par år som plaster.
  Har flere gange holdt pause i nogle måneder, hvor hedeturene vendte tilbage igen. Værst om natten. Man er aldrig udhvilet, hvilket er nødvendigt når man er på arbejdsmarkedet. Så må hedeturene gerne vente. Kh. Lykke

  • Silke
   Lykke
   juli 16, 2019

   Kære Lykke, åh nej – det lyder ikke godt, at de bare kommer tilbage. Jeg havde håbet, at jeg kunne “springe dem over” på denne måde. 😀 Men du har ret, man kan jo næsten ikke arbejde når man hverken får sovet, det er det værste. Håber det snart forsvinder hos dig. Tak for din åbenhed! Kh, Silke

 • Camille
  november 24, 2020

  Altså….hvor er jeg GLAD for dette skriv…..jeg er så glad at jeg 😭 jeg har været totalt i knæ de sidste år pga den overgang…føler konstant jeg har en influenza, migræne en gang om ugen, sover af h- til…..de der hedeture føles præcis som at have feber……jeg har prøvet uendeligt mange alternative ting uden held…..jeg har virkelig ikke villet overgive mig til hormoner…….men NU……hvor jeg ikke har haft et liv de sidste 3 år ca….jeg er SÅ klar til hormoner, selvom jeg ikke læste hva bivirkningerne var….den sprang jeg over 😁😁 Når Alternativet er ikke at have et liv, kontra hormoner….. Så er jeg satme pludselig klar 😍 tak for at tage emnet op…..jeg gik tidligt i overgang og Sys der burde være meget mere fokus på det ….men får jo et kæmpe chok!!!! ( Burde der ikke konstant køre en breaking news bjælke under nyhederne??) 😜 Kh. Camille

  • Silke
   Camille
   november 26, 2020

   Kæreste Camille, ej hvor er jeg glad for at læse din besked. Og tro mig, jeg forstår dig 120%, kender alt det du beskriver og føler også, at jeg har fået mit liv tilbage. Nu har jeg jo bare delt hvad der virkede for mig og håber, at andre kan bruge det. Rigtig meget held & Lykke med det. Kæmpe knus til dig, Silke

 • Gitte
  oktober 29, 2021

  Ih hvor er jeg glad for at læse jeres historier. Det er så svært at være “alene” med disse med gener, hedeture, uro i benene, osv. mit liv har været et rent H… de sidste par år. Har også prøvet en masse alternativt, men intet har virket. Jeg er så også startet med at tage hormoner for ca 3 uger siden, men kan ikke mærke ændring endnu, men efter at læse du Silke skriver at der gik ca 1 mdr. før du kunne mærke virkningen, er jeg fortrøstningsfuld. Så ser frem til nattesøvn og få mit liv tilbage. Jeg ville også ønske der var mere information om det at komme i overgangsalderen, da jeg ikke selv har været klar over, hvorfor jeg har haft det så skidt i så mange år.

Add Comment

Det magiske rensevand – Micellar Water
Smuk sommermakeup fra Clarins